Vanliga frågor

Vad är Hack for Södertälje?

Ett evenemang för att ni som vill bidra till Södertälje Citys utveckling ska kunna göra det på ett konkret sätt, och för att vi som arbetar med utveckling av Södertälje ska få inspiration till utveckling och förstå hur medborgare tänker på framtidens Södertälje City. Det är också ett sätt för oss - Södertälje kommun, Södertälje City och Science park - att testa hackathon som sätt att arbeta med er medborgare (i Södertälje och från andra ställen). Vi hoppas att det här ska bli något vi gör återkommande tillsammans med er.

Konkret innebär det att ni deltagare (max 50 personer) delas in i team som under ett dygn ska jobba tillsammans för att lösa utmaningarna i tävlingen och sedan presentera sitt bidrag för juryn. 

När är det?
Från den 31 januari kl 15 till den 1 februari kl 15. 

Men problemställningarna finns redan nu, så det är bara att börja tänka. 
→ Läs problemställningarna


Vem kan vara med?

Alla! Vi välkomnar alla deltagare. Ju fler perspektiv desto bättre. Det finns ingen åldersgräns, men är du under 18 år behöver du ett godkännande från vårdnadshavare och du får inte sova i lokalerna.

Vi hoppas att du som bor eller jobbar i Södertälje vill vara med men självklart är även du som inte  jobbar eller bor i Södertälje eller som har andra perspektiv att bidra med välkommen.

Utveckling är en gemensam process och det här hackathonet ger möjlighet till nya former av samspel med olika kompetenser. Därför välkomnar vi också dig som till exempel är leverantör till Södertälje kommun eller Science Park. Du kan bidra med värdefull kunskap och erfarenhet.

Vad behöver jag kunna för att vara med?

Inga särskilda förkunskaper behövs. Det viktiga är att du vill vara med och fundera kring hur Södertälje centrum ska se ut i framtiden. Hack for Södertälje är för dig som vill utveckla dina färdigheter inom problemlösning, kreativitet och nytänkande och bidra till framtidens Södertälje City. Med det sagt, eftersom det handlar om att arbeta i grupp med hållbara lösningar för framtiden får du gärna vara en nyfiken lagspelare med intresse för hållbarhet och digitalisering.

Jag har inget team, kan jag vara med ändå? 

Självklart, de flesta anmäler sig utan ett team och blir då tilldelad ett. 

Vad behöver jag ta med mig?

En dator! Och kreativitet. Pennor och papper, post it-lappar, wifi, mat och fika finns på plats.

Måste jag vara där hela tiden?

Det är helt upp till er i teamet. Men bäst resultat brukar det bli om alla är där så mycket det bara går.

Kan jag sova på plats? Finns det sovsäckar?

Ni kan vara i lokalerna hela dygnet, även på natten, men det finns inga sovplatser eller sovsäckar.

Vad kan vi vinna?

Framför allt äran! De som vinner kategorin Bästa lösningen för flest människor får möjlighet att presentera sitt förslag för de personer som arbetar med frågorna på Södertälje kommun och Södertälje City. De får också ett presentkort på 5000 kr i Södertälje City. Vinnarna i alla kategorier får självklart diplom och en ätbar fruktbukett från Fruktbuketten.

Vilka är med i juryn?
Ann Molin - Head of Hack for Sweden
Carolina Emanuellson - Partner Manager på Hack for Sweden
Aljoša Lagumdžija​​ - Centrumchef på Södertälje City
Robert Kingfors - VD på Södertälje Science Park
Cecilia Lindahl - Region Stockholm
Ulrika Palm - Region Stockholm

Kostar det något att delta?

Nej, inget förutom tiden du lägger.

Hur funkar det med mat och fika?

Det finns på plats! Kom ihåg att tala om för oss om du är allergisk eller behöver annan specialmat.

Hur ska bidragen se ut när vi lämnar in det?

Det bestämmer ni. Men vi behöver förstå hur ni har tänkt och vill ha svar på frågorna hur ert förslag löser frågan i problemställningen och varför vi skulle välja er lösning. 
 → Läs mer om vad som ska vara med när ni lämnar in här

Vem äger bidragen?
De idéer, prototyper, tjänster eller annat material som producerats under eventet och ingår i tävlingen ägs av upphovsmännen själva. Vi uppmuntrar till att dela kod, tankar och idéer och att göra det open source via en MIT-licens eller creative commons, men det är inget krav.
 → Läs mer om de olika licenserna creative commons  och MIT-licens

Södertälje kommun och Science Park förbehåller sig rätten att beskriva tävlingsbidragen offentligt och presentera dem i de sociala medier som är knutna till Hack for Södertälje samt alla medverkande webbplatser och andra kommunikations- och marknadsföringskanaler.